24/7

+385 996 112 112

Kako smo spasili prevrnuti katamaran

Kako smo spasili prevrnuti katamaran

 DAN 1
 
   U 15 godina bavljenja ovim poslom imali smo svakakvih slučajeva nesreća na moru, ali da udar bure može okrenuti katamaran naopako događa se jako rijetko. Puno je pitanja, a svi odgovori za sobom povleće teško premostive radnje kako bi se izvrnutog katamarana prevrnulo na pravu stranu. Puno je pitanja i nije baš igračka s kojom ćemo se sada poigrati i okrenuti ga na pravu stranu.
 
 
   Akciju spašavanja vrlo vrijedne imovine započeli smo povlačenjem katamarana prema plitkom (jarbol je bio slomljen pa je bilo nemoguće pristupiti u sasvim plitko) kako bi ga spremili za skidanje jarbola...podvodno.
 
 DAN 2

   Malo je meštara koji se bave skidanjem jarbola, a onih koji to mogu i znaju izvesti podvodno mogu se brojati na prste. Mi takvog jednog dragulja imamo u EmergenSea timu u Splitu, a to je naš Jure  koji se katamaranima bavi več 25 godina. Prvi dan je bio dovoljan tek da se naprave pripreme za skidanje puknutog jarbola.
 
 
 
DAN 3 
 
    Nakon cijelodnevnog i mukotrpnog posla skidanja jarbola pod vodom, koji je trajao od zore do sumraka, pred sami sumrak slomljeni jarbol je bio pričvrršćen za katamaran, dobro osiguran te spreman za ranojutarnji tegalj.
 
 
 
   Sa prvim zrakama sunca EmergenSea tim bio je spreman na dugotrajni tegalj. Ukoliko uspijemo ovu konstrukciju povući na 2 ČV brzine imat ćemo 15 sati teglja. Upravo tako nekako je i bilo. U jednom momentu je posadi u more ispala puna kesa Krokia, a koju nisu uspjeli pokupiti jer je bila brža od teglja!
 
 
 
   15 sati teglja došlo je svom kraju u luci Zadar-Gaženica gdje će se u toku sutrašnjeg dana odviti krucijalna operacija okretanja katamarana uz pomoć 70 tonske dizalice sa kopna i ES gumenjaka u moru te strućne pomoći Damira Bafa iz MCS Croatia (jedan od najboljih sudskih vještaka u HR na području nautike i Panteniusov predstavnik za Hrvatsku).
   Posebni master link za spajanje braga s katamaranovim čvrstim toćkama za ovu je priliku izradio Damir te je po njegovim strogim uputama kordinirana dizalica i gumenjak. Ovo je bio krucijalan dio posla a Damir ga je odradio vrlo temeljito u skladu sa iskustvima proizvođača.
 
DAN 4
 
   Za ovu operaciju trebali smo iskusnog i vještog lisca koji je s nama več 15 godina. The Kalcina itself! Svaki potez bio je strogo kontroliran i izmjeren kako se nebi dogodilo puknuće.
 
 
   Uslijed krivih postupanja mnogi su katamarani pukli pa je od velike važnosti specifićno znanje o katamaranima i vještina upravljanja rizikom kod prevrtanja. Vrlo je bitno znati  gdje su katamaranu čvrste točke za vezivanje braga na master link, a te podatke Damir je tražio i dobio direktno od proizvođača. 

 
 
   Od ovog momenta pa nadalje sve je u rukama vještog dizaličara i EmergenSea tima te Damira koji je koordinirao sve pomake i težine na dizalici. Iako ES Tim ima puno utakmicama u nogama svaki je novi posao i novi izazov, pa se za ovakav posao svi skupa dobro pripremaju, konzultiraju, a u tijeku operacije drže vrlo britku komunikaciju ignorirajuči šumove koje proizvode glasni promatrači sa strane.  

 
   Kontrolirano podizanje pramca do skoro okomitog  stanja, pa nakon laganog pražnjenja mora može početi tegalj od strane ES gumenjaka kako bi prešli granicu od 90 stupnjeva te lagano poćeli spuštati cijelo plovilo. Sinhronizacija među timovima je vrlo bitna!

 
 
   Kad gledaš NBA košarku i kad igra Michael Jordan sve izgleda jednostavno i lako pa se ima dojam da to meže svatko. Ovo je izgledalo upravo tako.

 
    
   Kruna svega je ovaj momenat koji je upravo uspješno prošao. Sve ostalo je jako puno mukotrpnog posla u kojem osim vještine treba i puno strpljenja. 

 
 
   Netko bi pomislio da je poslu ovdje kraj, ali ostao je tegalj u Biograd, a nakon toga rasoljavanje, vađenje i spašavanje svega što se spasiti dade... 

 
   Ova slika govori samo jedno, a to je da ne postoji bolji relax od uspjeha!
 
Vaš EmergenSea tim

Subscription benefits

Subscription benefits
Find out all the advantages of EmergenSea membership ...

How to become a part of EMERGENSEA Team

How to become a part of EMERGENSEA Team
For all those in love with the sea and sailing and those who have a passion for providing assistance at sea, contact us and become a part of ES team ...

The highest quality nautical insurance?

The highest quality nautical insurance?
The highest quality insurance is not the cheapest, but one that understands the problems of sailors and fairly compensates for the damage when such case occurs. ...

Croatia Insurance and EmergenSea

Croatia Insurance and EmergenSea
The strategic partnership aroused from mutual interest in safety at sea, provides our members with bonuses from both Croatia insurance and Emergensea ...

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree