24/7

+385 996 112 112
+385 98 306 609

Ljeto 2018.

Ljeto 2018.

Loše održavanje, neopreznost ili nešto treće? 
 
   Posao sigurnosti na moru ovoga ljeta obilježili su požari velikih i malih plovila. Požara je bilo na kopnu i otocima, a u odnosu na lanjsku godinu, ovoga puta znatno više požara bilo je na samom moru odnosno plovilima. 
   Početak sezone obilježio je požar na ribarici kod Zadra kojoj na kraju nije bilo spasa. Gotovo svakodnevno smo imali neku dojavu o jahtama u plamenu. Najveći brod u plamenu,  svjedočili smo tomu krajem kolovoza,  bila je jahta od 50-ak metara koja je izgorila do kraja u blizini Pelješca. Požar koji se dogodio u samoj marini Dalmacija, čiji je plamen lizao i ostale brodove u blizini, bila je jedna od najuspješnijih borbi lokalnih vatrogasaca da lokaliziraju i spase ugroženu imovinu. 
   
Ovako izgleda izgorena podrtina kad dođe na suho!
 
 
   Među silnim brodovima koji se planuli ovo ljeto bilo je svega. Od malih glisera koji su gorili na pumpnim stanicama, do jedrilica srednje veličine koje su planule na sidrištima, pa do gorućih ribarica na otvorenom moru te ogromnih jahti čija slika je u naslovu. 
   Razloge zbog ćega dolazi do požara teško je definirati, ali je najčešće razlog loše održavanje, neopreznost i neodgovornost, a ima naravno i podmetnutih požara u čije razloge nećemo ulaziti. Razlozi su uvije loši, a tek vrlo rijetki brodovi planu iz razloga koje nismo mogli spriječiti. 
  EmergenSea mreža nije specijalizirana za gašenje požara, ali smo sudjelovali u nekoliko spašavanja posade s gorućih jedrilica i motornjaka te kasnije i vađenjima izgorenih podrtina. U svim ovakvim situacijama vrlo je važno izgorenu podrtinu odmah izvaditi sa dna kako bi se spriječilo izlivanje goriva, ulja i otapanje izgorene plastike. Ovako izgleda površina mora iznad izgorene podrtine i nakon 7 dana od potonuća.
 
 
Galeriju naših slika sa nesvakidašnjim prizorima gorućih plovila možete pogledati dolje.
 
Vaš EMERGENSEA team

Il tuo migliore amico in mare!

Barche veloci, equipaggi esperti , disponibilita logistica sulle 24H sono le caratteristiche del servizio. ES è inoltre un partner affidabile nel momento in cui ...

Kako postati dio EMERGENSEA tima

Imate želju priključiti se ES mreži? Za sve one zaljubljene u more i plovidbu te one koji imaju strast prema pružanju pomoći na moru ES će rado primiti u svoj t ...

EmergenSea i Croatia Osiguranje

EmergenSea i CroSig imaju iznimno pogodan ugovor za naše članove o kojem možete saznati više u nastavku teksta ...

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree